Medvehagymás pogácsa

2024.03.20

 Medvehagymával vagy nélküle, mindenhogy tökéletes. Készíthetjük sajttal vagy magvakkal is. 


Hozzávalók a tésztához:


- 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 250 g búza finomliszt
- 1 evőkanál só
- 25 g friss élesztő
- 1 db tojás
- 250 g vaj vagy margarin
- 185 g tejföl vagy növényi tejföl
- 50 ml tej vagy növényi tej
-csipet cukor


Rétegzéshez:


- 75 g vaj vagy margarin
- kis csokor medvehagyma
Lekenéshez 1 db tojás sárgája


Elkészítés:


A liszteket elkeverjük a sóval, cukorral és elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk az elmorzsolt élesztőt, tojást, tejfölt, tejet és sima felületű tésztát dagasztunk. Letakarjuk és 1 óra alatt kelesztjük.
A kelesztés után lisztezett deszkára borítjuk és ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
A vajat megolvasztjuk és belekeverjük az apróra vágott medvehagymát.
A kinyújtott tésztára kenjük egyenletesen. A tészta 2 szélét behajtjuk középre, majd félbehatjuk az egészet. Letakarjuk és fél órát pihentetjük.
A pihentetés után újra ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk.
A korongok tetejét lekenjük felvert tojás sárgájával.
200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.