Teljes kiőrlésű sonkás kifli

2023.08.15

Hozzávalók 16 darabhoz:

  • 125 g teljes kiőrlésű liszt
  • 125 g finomliszt
  • 12,5 g friss élesztő
  • 88 ml tej
  • 110 ml tejföl
  • 1 kk só
  • 12,5 g vaj olvasztva
  • 16 szelet sonka
  • 1 tojás sárgája a lekenéshez

A liszteket elvegyítjük a sóval, majd rámorzsoljuk az élesztőt is. Hozzáadjuk a tejet, tejfölt és a megolvasztott vajat is. Ruganyos, sima felületű tésztát dagasztunk. Letakarjuk és meleg helyen egy kb egy órán át kelesztjük, amíg kétszerese lesz.

Ha megkelt, akkor enyhén lisztezett deszkára borítjuk a tésztát és két egyenlő nagyságú gombócra osztjuk. Kör alakúra nyújtjuk a gombócokat és mind a kettőt nyolc háromszögre vágjuk fel. A háromszögekre simítjuk a sonkát, majd egyesével feltekerjük.

Felvert tojás sárgájával lekenjük a kifliket, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.