Teljes kiőrlésű sonkás kifli
Hozzávalók 16 darabhoz:
- 125 g teljes kiőrlésű liszt
- 125 g finomliszt
- 12,5 g friss élesztő
- 88 ml tej
- 110 ml tejföl
- 1 kk só
- 12,5 g vaj olvasztva
- 16 szelet sonka
- 1 tojás sárgája a lekenéshez
A liszteket elvegyítjük a sóval, majd rámorzsoljuk az élesztőt is. Hozzáadjuk a tejet, tejfölt és a megolvasztott vajat is. Ruganyos, sima felületű tésztát dagasztunk. Letakarjuk és meleg helyen egy kb egy órán át kelesztjük, amíg kétszerese lesz.
Ha megkelt, akkor enyhén lisztezett deszkára borítjuk a tésztát és két egyenlő nagyságú gombócra osztjuk. Kör alakúra nyújtjuk a gombócokat és mind a kettőt nyolc háromszögre vágjuk fel. A háromszögekre simítjuk a sonkát, majd egyesével feltekerjük.
Felvert tojás sárgájával lekenjük a kifliket, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.